De keuze van de boekencommissie januari 2022

Gepubliceerd op 18 januari 2022 om 15:10

Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen - Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. Aangevuld met suggesties van trouwe bieb-bezoekers bestellen zij nieuwe boeken. De boekencommissie bestaat uit 4 personen: Tini van Roozendaal, Ria Verkooijen, Marianne Nugteren en Frans A. Brocatus. Elk lid van de commissie heeft een beetje zijn of haar specialiteit. In 2020 hebben zij het plan opgevat om op gepaste tijdstippen in Ons Weekblad een keuze van de boekencommissie te publiceren.

Voor de maand januari 2022 kozen zij de volgende boeken:

 

Marianne Nugteren - Fortuna’s kinderen - Annejet van der Zijl

 

Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl vertelt de fascinerende geschiedenis van twee aan elkaar gelieerde Nederlandse families, de Herckenraths en de De Fremery’s. De familiekroniek begint in 1818 en loopt door tot in de 20ste eeuw. Het eerste deel van het boek vertelt de levensloop van de Nederlandse Leon Herckenrath (1800 - 1861) en slavin Juliette Mc Cormick, dochter van Josephine de Magnan en James Mc Cormick. In het Boekenweekgeschenk van 2020 heeft Van der Zijl al beschreven hoe Leon Juliette heeft vrijgekocht en vanuit Charleston, Amerika, naar Nederland heeft gesmokkeld. Het tweede deel van het boek beschrijft de levensloop van hun oudste dochter Virginie die op haar negende eveneens naar Nederland is gesmokkeld. Virginie van Herckernrath trouwt met James de Fremery. Zij vestigen zich in en om San Francisco en verwerven grote welstand. Het derde deel van het boek gaat over de vele nazaten van de twee families die een stuk minder gefortuneerd door het leven gaan, deels door externe gebeurtenissen (zoals de beurskrach en de aardbeving in San Francisco) en deels omdat zij niet zo’n sterk karakter blijken te hebben als hun voorouders. Het boek geeft een interessante beschrijving van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het beschrijft het probleem van de slavernij (in het deel van Leon en Juliette) en het vertelt over het ontstaan van San Francisco, de stad die tot ontwikkeling komt door de goudkoorts. Het is tevens het verhaal van twee vrouwen, als slavin geboren, die in de VS en in Nederland hoog aanzien verwerven. We zien bijvoorbeeld hoe Virginie, dochter van een zwarte vrouw, zich inzet voor de armen in haar omgeving en hoe haar naam voortleeft in een straatnaam en in de naam van een park in San Francisco. Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl staat bij ons in de bibliotheek bij de Info boeken met als trefwoord “geschiedenis’’. De subtitel op de kaft van het boek is “Trans-Atlantische familiekroniek”. Dat geeft in het kort het karakter van dit boek weer. Annejet van der Zijl heeft er geen fictie van gemaakt. Als ze een persoonlijke noot geeft aan de personages doet zij dit door stukjes uit brieven en dagboeken aan te halen. Annejet van der Zijl schrijft aan het eind van het boek hoe zij gefascineerd is geraakt door deze geschiedenis en hoe zij zich uitvoerig heeft gedocumenteerd en vele bronnen heeft geraadpleegd. Ook heeft zij enige tijd in de VS doorgebracht. Mede hierdoor verstaat de schrijfster de kunst om de lezer mee te voeren in een belangwekkend stuk geschiedenis aan de hand van een aantal interessante personen die echt hebben geleefd. Zij doet dit zonder te romantiseren, hetgeen aan de ene kant de personen wat op afstand houdt en aan de andere kant de echtheid van het verhaal onderstreept.

 

Tini van Roozendaal - Meester Mark De grappigste taalfoutjes uit de klas - Mark van der Werf

 

Journalist Mark van der Werf verzamelt al jaren grappige uitspraken, taalfouten en andere uitglijders van kinderen, vaak aangeleverd door leerkrachten en ouders. Zelf heeft Mark een korte tijd als leerkracht op een basisschool in Rotterdam gewerkt, maar toen de lijmpotjes om zijn oren vlogen hield hij het voor gezien en ging hij weer werken als journalist en schrijver.

 

De spelling van het Nederlands is voor basisschoolkinderen een hele uitdaging en ze lossen dat op door het gewoon op te schrijven zoals je het zegt. Zo gaat een leerling met zijn ouders op “vakansie naar kroowaatsieje”. Duidelijk toch? Mooi om te zien, vaak knap bedacht. En dan die letter “e” die je uitspreekt als een korte, maar net zo goed ook als een lange klank en nog erger: als een “u”. Wil je dan opschrijven dat je basketbal leuk vindt dan kan dat zomaar een hele andere tak van sport worden. Trouwens met Engels hebben ze sowieso geen moeite: fak Joe, joetjoep, oomijkot en feest-timen klinken vast bekend in onze oren.

 

Er valt dan ook heel wat te lachen in dit boek, want kinderen denken rechttoe rechtaan. Zo schrijft een leerling aan juf Lotte die met zwangerschapsverlof gaat: “Ik hoop dat je nog leeft, meschien niet meschien wel”. En als de vraag niet goed gesteld is door de leerkracht: “Wat is een mummie?” wordt het antwoord: Dood. Kun je niet fout rekenen.

 

Dikke krul voor dit uiterst vermakelijk boekje, heel geschikt om de donkere (lockdown) dagen het hoofd te kunnen bieden.

 

Frans A. Brocatus - Het geluk van de wolf - Paolo Cognetti

 

Al vanaf het eerste vertaalde boek van Paolo Cognetti ben ik fan en benieuwd naar wat hij in zijn volgende boek op afgeronde, directe en poëtische wijze zal meedelen.

 

Het boek “De acht bergen” betekende zijn definitieve doorbraak. Het schitterende kleinood werd dan ook overladen met een aantal prestigieuze literaire prijzen. Andere veelzeggende boeken zijn “Sofia draagt altijd zwart” en de autobiografische werken “De buitenjongen” en “Zonder de top te bereiken”.

 

Naast schrijver is Cognetti ook filmmaker. Hij woont afwisselend in Milaan en in de bergen. De bergen die vaak een belangrijke rol spel in zijn boeken.

 

En nu is er het onvolprezen “Het geluk van de wolf”. Een korte inhoud: Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is een kunstenaar. Fausto geniet van de rust, ver weg van het rumoer van de stad en wat hij daar heeft achtergelaten, terwijl Silvia’s blik steeds gericht is op de hoogste bergtop of het beklimmen van een nieuwe gletsjer. Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen, de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan.

 

Paolo Cognetti keert terug naar de adembenemende woeste natuur van de Italiaanse Alpen. Hij neemt de lezer mee en zoekt naar antwoorden op essentiële levensvragen. Wie willen we zijn? Waar horen we thuis? En hoe vind je geluk? Maak kennis met deze parel aan de Italiaanse kroon en laat je meevoeren, stel dezelfde vragen en geniet van de prachtige formuleringen. Kortom begin met dit boek en lees daarna zijn andere boeken!

 

Ria Verkooijen - Obscuritas - David Lagercrantz

 

David Lagercrantz schreef de laatste 3 boeken van de Millenium serie na het overlijden van Stieg Larsson en de biografie Ik, Zlatan. Obscuritas is het eerste deel van een nieuwe veelbelovende serie van zijn hand met als hoofdpersonen het duo Varcas & Rekke. Zij worden betrokken bij een onderzoek naar de moord op Jamal Kabir. Zij als rechercheur en hij als psycholoog. Als ze elkaar maanden later onder uitzonderlijke omstandigheden tegenkomen besluiten ze het afgesloten onderzoek naar de moord samen voort te zetten. Twee mensen die totaal verschillend in het leven staan waardoor de moord vanuit een ander perspectief bekeken wordt.

 

Het opsporingsonderzoek in een wat ouderwetse detectivestijl geschreven is briljant. Onderwerpen als politiek, verslaving en kansongelijkheid vormen de basis voor het spannende verhaal. Ik kijk nu al uit naar het tweede deel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb