De keuze van de boekencommissie juni 2021

Gepubliceerd op 4 juni 2021 om 13:05

Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen – Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. Aangevuld met suggesties van trouwe bieb-bezoekers bestellen zij nieuwe boeken. Alle lezers kunnen pas verschenen boeken van hun gading vinden. De boekencommissie bestaat uit 4 personen te weten Tini van Roozendaal, Ria Verkooijen, Marianne Nugteren en Frans A. Brocatus. Elk lid van de commissie heeft zijn of haar specialiteit. Kinder- en jeugdboeken, thrillers, Nederlandstalige en vertaalde literatuur, non-fictie, reisboeken, wetenschappelijke werken... Voor de maand juni 2021 kozen zij de volgende boeken als keuze van de maand:

Tini van Roozendaal – De vrolijke verrader – Simon Kuper

In dit boek gaan we terug naar de wereld van de Koude Oorlog, de Berlijnse muur, John Le Carré en spionnen. George Blake, geboren in Rotterdam, was een van de bekendste dubbelspionnen uit die tijd. De schrijver interviewde hem in 2012 in zijn datsja bij Moskou waar hij, na een spectaculaire ontsnapping uit een Londense gevangenis, sinds 1966 woonde. Op tweede kerstdag van het vorige jaar is hij overleden op 98-jarige leeftijd. In Rusland een held, maar voor de Westerse wereld een misdadiger. Het ligt er maar net aan, aan welke kant je staat. Hij heeft tijdens zijn loopbaan bij de Britse geheime dienst honderden agenten verraden en velen hebben dat met de dood moeten bekopen.Wie was George Blake, wat dreef deze ’lunchpauzespion’, had hij ergens spijt van? Daar gaat dit fascinerende boek over. In ieder geval was hij een overtuigd communist en Kuper vergelijkt hem zelfs met radicale moslims van nu: ”Zoals veel hedendaagse Europese jihadi’s was Blake een vrome, jonge verrader, met een afkeer van westerse excessen.”

Een heel mooi boek, uitstekend gedocumenteerd. De schrijver is niet bepaald over een nacht ijs gegaan, getuige zijn vele bronvermeldingen.

Ria Verkooijen – De cursus – Elvin Post

Elvin Post (1973) journalist en schrijver won in 2004 de Gouden Strop met zijn debuut ’Groene vrijdag’. Met ’Roomservice’ won hij in 2011 de Diamanten Kogel.

Carol gaat een schrijverscursus volgen bij de wereldberoemde schrijver Victor Aster op zijn privé eiland. Er bevinden zich in totaal 11 mensen op het eiland: Victor Aster, zijn secretaris Lawrence Montgomery en 9 cursisten. Ze zijn bijna van de buitenwereld afgesloten; alleen de secretaris heeft een telefoon en een laptop. Op de tweede dag valt een dode. Dit lijkt een ongeluk. Maar dan valt er weer een dode. En dit maal is er zonder enige twijfel sprake van moord. Dan verdwijnen ook nog de telefoon en de laptop. Het wordt al snel duidelijk dat de moordenaar zich onder hen bevindt. Maar wie is het? De spanning loopt op. Het verhaal doet denken aan het boek van Agatha Christie: ‘En toen waren er nog maar...’ De plot is zeker niet zo ingenieus als in dat boek, maar het verhaal is erg pakkend geschreven. Je wil het boek het liefst in één ruk uitlezen.

Frans A. Brocatus – De dwalingen van het vlees – Lina Wolff

De Zweedse Lina Wolff is op zijn minst een bijzondere schrijfster te noemen. In haar debuut ’Bret Easton Ellis en de andere honden’ nam ze het overwicht van mannelijke schrijvers in het literaire wereldje op de korrel. In haar tweede boek ’De polyglotte geliefden’ veegde ze de vloer aan met de verschrikkingen van datingsites die liefde beloven, maar vernedering opleveren. Voor dit boek kreeg ze de Svenska Dagbladets-literatuurprijs en de Augustprijs. In haar nieuwe roman ’De dwalingen van het vlees’ vormt een dubieus Spaans reality-tv-programma de motor voor een duizelingwekkende reeks groteske plotwendingen die een flink aantal morele vragen opwerpen.

Het boek scharniert rond een aantal personages. Eerst is er Mercuro Cano, een man die- in een poging zijn vrouw terug te winnen nadat hij haar ontrouw is geweest- heeft deelgenomen aan het programma ’De dwalingen van het vlees’. Dan zijn er Miss Pink en Mister Blue die in het tv-programma mensen met problemen ontvangen en hen een instant ’oplossing’ bieden, aangestuurd door een losgeslagen publiek dat live commentaren geeft.

Lina Wolff beschrijft onverschrokken en gedetailleerd Mercuro Cano’s afdaling in de hel van de publieke vernedering. Ook het verhaal van sor Lucia wekt nieuwsgierigheid in al zijn duistere rauwheid. De non is dochter van een slachter. Ze heeft als kind tijdens het Franco-regime zoveel wreedheid meegemaakt dat ze nergens meer voor terugdeinst.

Het hele boek is doordesemd van een fascinerende wreedheid. Geen enkele van de opgevoerde personages lijkt zuivere drijfveren te hebben. Je wordt als lezer meegesleurd in een draaikolk waarin alle controle weg lijkt.

Lina Wolff slaagt er in om grote morele problemen zoals schuld, boete, vergelding ter sprake te brengen zonder te moraliseren. In plaats daarvan toont ze taferelen waarin alles op een welhaast surrealistische manier is uitvergroot. Het resultaat is een eigenzinnige, gedurfde en meeslepende roman van een jonge schrijfster van wie we nog veel mogen verwachten!

Marianne Nugteren – Naar Lillehammer – Vonne van der Meer

Vonne van der Meer (1952 – Eindhoven) heeft een flink repertoire van verhalen, toneel, schetsen en romans op haar naam staan. Als schrijfster brak zij in 1987 door met de verhalenbundel ’Het limonade gevoel’, waarna ze romans schreef als ’Eilandgasten’, ’De vrouw met de sleutel’, en recentelijk ’Vindeling’. Met haar werk heeft Vonne van der Meer een groot lezerspubliek in zowel binnen- als buitenland bereikt.

Haar nieuwste roman ‘Naar Lillehammer’ gaat over twee vrouwen, Cécile Landsma, een Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd en de mooie Nigeriaanse Cladys die zich probeert los te maken van haar pooier om te kunnen vertrekken naar haar familie in Lillehammer, Noorwegen. We lezen het verhaal door de ogen van 49-jarige hoofdpersoon Cécile die op het punt staat haar leven anders in te richten. Ze wordt daarbij geholpen door het lot, als Cladys haar dochtertje Faith van drie jaar zonder pardon bij Cécile achterlaat. Cécile, die zelf graag kinderen had gewild, neemt de zorg voor Faith op zich en krijgt al snel daarna ook de zorg voor moeder Cladys erbij. Stap voor stap ontdekt Cécile hoe complex de wereld van mensenhandel in elkaar zit en lezen wij hoe ze Cladys probeert te helpen.

Met Naar Lillehammer heeft Vonne van der Meer een mooie aangrijpende roman geschreven met een subtiele, onderhuidse spanning. Het verhaal is knap opgebouwd en boeiend en vooral karakter van Cécile is sterk uitgewerkt. Het boek heeft kenmerken van een thriller en is tevens actueel met de aandacht voor vluchtelingen problematiek, vrouwenhandel en uitbuiting met gedwongen prostitutie. Een aanbeveler!