Keuze van de boekencommissie januari

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 16:03

Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen – Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. Aangevuld met suggesties van trouwe bieb-bezoekers bestellen zij nieuwe boeken. Alle lezers kunnen pas verschenen boeken van hun gading vinden. De boekencommissie bestaat uit 4 personen te wetenTini van Roozendaal, Ria Verkooijen, Marianne Nugteren en Frans A. Brocatus. Elk lid van de commissie heeft een beetje zijn of haar specialiteit. Kinder- en jeugdboeken, thrillers, Nederlandstalige en vertaalde literatuur, non-fictie, reisboeken, wetenschappelijke werken...

 

Vanaf 2020 hebben zij het plan opgevat om op gepaste tijdstippen in Ons Weekblad een keuze van de boekencommissie te publiceren.

Voor de maand januari 2021 kozen zij de volgende boeken:

Tini van Roozendaal – Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan

Heeft u ook zo’n slimme thermostaat, waarmee het mogelijk is om op afstand de verwarming hoger te zetten tegen dat u thuiskomt? Wel eens bij stil gestaan dat iemand anders die over kan nemen en de temperatuur instelt op 37 graden? Zomaar een voorbeeld uit het boek van techjournalist Verlaan.

Hij schreef in begrijpelijke taal over de gevaren van het internet. Hij wil mensen bang maken, maar ook weer niet té bang onder het motto: ”Als je iets niet begrijpt is het al snel eng”. In korte hoofdstukken schrijft hij over phishing, malware, darkweb, skimming, spoofing, identiteitsfraude, DDosaanvallen en nog heel veel meer. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met tips om zelf in actie te komen en zo geen slachtoffer te worden. Misschien dacht u buiten schot te blijven omdat echte criminelen het toch niet u op voorzien hebben? Het zijn tegenwoordig dezelfde gastjes die je op straat kunnen zakkenrollen, je fiets stelen of bij je inbreken. Een aantal jaar geleden had je veel technische kennis nodig voor cybercriminaliteit, inmiddels is dat doodeenvoudig.

Dus wees voorbereid: lees dit boek, waar je geen specifieke kennis voor nodig hebt. En heb je de smaak te pakken dan is “Het is oorlog maar niemand die het ziet” van Huib Modderkolk een aanrader. Uiteraard ook te vinden in onze collectie.

Ria Verkooijen – De wet van Motley van Kimberley Motley

In 2008 vertrekt Kimberley Motley vanuit Amerika naar Afghanistan om daar vaardigheidstrainingen te geven om te helpen bij de opbouw van een beter rechtssysteem, terwijl haar man en kinderen in Amerika blijven wonen. Wanneer haar contract afloopt, is ze vastbesloten om te blijven en het lukt haar uiteindelijk om daar als eerste buitenlander een advocatenpraktijk te runnen.

In ‘De wet van Motley’ beschrijft ze hoe ze beland is in Afghanistan, vertelt ze over zaken die ze behandeld heeft en wat ze allemaal heeft meegemaakt. Schrijnende, soms haast ongelofelijke zaken, zoals de verdediging van een jonge vrouw die weigerde met haar verkrachter te trouwen, een zesjarig meisje dat dreigde te worden uitgehuwelijkt om de schuld van haar vader in te lossen en de vrijlating van buitenlanders die zonder eerlijk proces waren veroordeeld.

Ze krijgt te maken met een ander rechtssysteem, waar niet alleen de wetten, maar ook de sharia en gebruiken, informele wetten, van belang zijn bij een proces. Ze vecht tegen corruptie, zet zich in voor mensenrechten en de positie van de vrouw en blijft strijden voor rechtvaardigheid en gerechtigheid, waarbij ze vaak moet improviseren en het vertrouwen van haar cliënten moet krijgen. Je krijgt een inkijkje in Afghaanse gevangenissen en rechtszalen en leest over verhalen die ik nog niet kende. Een indrukwekkend boek over een inspirerende vrouw, zeker een aanrader als je interesse hebt in rechtssystemen!

Frans A. Brocatus – Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers is geen veelschrijver. Als we zijn oeuvre bekijken stellen we vast dat hij om de drie à vier jaar met een nieuwe roman komt. Dat hij iets heeft met de letter “w” mag duidelijk zijn. Na de boeken Wij (2009),Winst (2012), Wil (2016) volgt in 2020 het boek “Wildevrouw”. Deze roman bestaat eigenlijk uit twee romans “Wildeman” en “Wildevrouw”. Zijn roman “Wil” was de kroon op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Het boek werd meermaals bekroond. Olyslaegers is een uiterst zorgvuldige en geëngageerde schrijver. Zijn sociale bewogenheid is in zijn schriftuur altijd aanwezig. Naast zijn romans schrijft hij ook columns en theaterteksten.

Beer, de hoofdfiguur in de roman “Wildevrouw” verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde vrouw baarde een zoon alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt hij terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Vanuit zijn herberg maakt hij die onrust en oplopende spanningen in die woelige eeuw mee. Een herberg is natuurlijk de plaats voor allerlei soorten mensen. De roman wordt dan ook veelvuldig bevolkt door de gemankeerden van de maatschappij, zotten en blinden, ritselaars, handelaars, woekeraars, dronkenlappen, hoeren, charlatans, kunstenaars of zij die zich er voor uitgeven… Je ruikt de stinkende straten, de dompige huizen, de ongewassen lijven... Olyslaegers zet feilloos deze sferen neer. In zijn herberg worden door een geheim genootschap plannen gesmeed en er is ook de vrouw die Beer verbergt…

De mare gaat dat Olyslaegers met dit boek zijn Grote Roman geschreven heeft. Dat zou kunnen maar graag verwacht ik nog meer van deze boeiende schrijver. “Wildevrouw” doet soms denken (maar ik vergelijk niet graag) aan Het Geuzenboek van Louis Paul Boon maar ook aan Pieter Bruegel van Felix Timmermans of De ekster op de galg van John Vermeulen, om er maar een paar te noemen.

Dit boek gaat over een persoonlijke tocht, die we allemaal maken, met een groot verlangen naar eenheid, geborgenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, over een hobbelig parcours waarin we wankelen door wat ons overkomt en ook door wat er in ons huist. “Wildevrouw” is een boek dat door de geschiedenis verder en dieper gaat. Het geeft ons meerdere inkijken achter de spiegel van wereld en leven.

Marianne Nugteren – Confrontaties van Simone Atangana Bekono

Confrontaties is de debuutroman van Simone Atangana Bekono die eerder al prijzen won met haar poëziebundel “Hoe de eerste vonken zichtbaar waren”. Confrontaties is een indringende roman waarin de lezer wordt geconfronteerd met de ontwikkelingen van de begaafde puber Salomé Atabong. In het grootste deel van het boek zit Salomé vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze iets gedaan heeft wat lange tijd niet verklapt wordt. Het boek wordt geschreven vanuit de ik persoon zodat we van het begin af aan meeleven met de gedachtenwereld en de gevoelswereld van Salomé. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders, maar heeft het zwaar. Deels omdat ze hier, maar ook op het gymnasium waar ze op school zat, uitingen van racisme ervaart, gepest en buitengesloten wordt. Er woedt een woede in haar die ze moeilijk kon en kan beteugelen.

Thuis heeft Salomé altijd geleerd dat ze hard moet werken en niet moet zeuren waardoor ze moeite heeft om haar emoties te tonen. In het jeugddetentie centrum moet ze juist leren om haar emoties te tonen en in het reine te komen met haarzelf, haar daden en haar omgeving.

Confrontaties is geen roman voor wie van pageturners houdt, maar wanneer je de moeite neemt om onder de oppervlakte te kijken, ontdek je een aantal ontwikkelingen die je een boeiende leeservaring geven.

Frans A. Brocatus,

lid van de boekencommissie bibliotheek Alphen-Chaam.

Maak jouw eigen website met JouwWeb