De keuze van de boekencommissie februari 2020

Gepubliceerd op 27 februari 2020 om 15:59

Tini van Roozendaal – “Treurtips” – Mark van Wonderen

 

Journalist Mark van Wonderen is een groot liefhebber van de aandoenlijke treurnis van lelijke gebouwen, verloederde winkelcentra en vergane glorie badplaatsen. Hij reisde het hele land af om deze plekken vast te leggen. In de reisgids “Treurtips” staan de foto's van de mooiste lelijke plekken van Nederland. Zoals “De bunker” in Tilburg, een voormalig magazijn dat nu een woning is. Maar dan wel een met nauwelijks ramen erin.

 

(Her)ontdek Nederland! Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets-, wandel – scootmobielroutes om er toch een aangenaam bezoek van te maken. Maar thuis op de bank kun je het ook bekijken met dit bijzondere boek in de hand.

 

Ria Verkooijen – “Hannelore” – Frank Kake

 

In “Hannelore – het meisje uit de sekte” maken we kennis met het gezin van Otterloo, vader Gert, moeder Julia en de zusjes Hannelore en Noalie. Oorspronkelijk komen zij uit Twente maar voor een baan verhuizen Gert en Julia een jaar na hun bruiloft naar Krimpen aan den IJssel, waar de kinderen geboren worden. Gert gaat aan de slag als maatschappelijk werker bij de Stichting Protestants Interkerkelijk Centrum voor Maatschappelijk Werk Lek en IJssel. Julia vindt werk als hoofd van een kleuterschool, zij moet nog erg wennen aan de kerk die zij daar bezoekt en is onrustig. Daar komt verandering in wanneer zij door een moeder van een leerling mee wordt genomen naar Bijbelstudie van de Gemeente Gods waar broeder Sipke Vrieswijk de voorganger is. Al snel raakt zij onder de invloed van sekteleider Sipke. Het gezin van Otterloo verhuist naar een klooster in Velddriel, dat Vrieswijk kocht van het geld van de leden. In de 15 jaar dat Hannelore in de sekte verblijft wordt ze gehersenspoeld en zowel geestelijk als lichamelijk misbruikt door profeet Sipke Vrieswijk....

 

Een waargebeurd verhaal dat je leest met verbijstering en ongeloof.

 

Frans A. Brocatus – “Aurora schrijft” – H.M. van den Brink

 

Het is het verhaal van een obsessie. Met seks, met de zee, met het landschap van de Wilde Kust, en met de strijd tegen vergeten en verval. Het is januari 1966. Een man gaat aan boord van een olietanker om in Buenos Aires voor het laatst de liefde van zijn leven te ontmoeten. In de jaren veertig heeft ze hem verlaten, sindsdien schrijft ze hem erotische brieven. Omdat hij haar daarvoor betaalt.

 

 

Marianne Nugteren – “Tropenbruid” – Susan Smit

 

Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frans A. Brocatus

lid van de boekencommissie

bibliotheek Alphen-Chaam