Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen – Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. Aangevuld met suggesties van trouwe bieb-bezoekers bestellen zij nieuwe boeken. Alle lezers kunnen pas verschenen boeken van hun gading vinden. De boekencommissie bestaat uit 5 personen t.w. Tini van Roozendaal, Ria Verkooijen, Berthe Ringers, Marianne Nugteren en Frans A. Brocatus. Elk lid van de commissie heeft een beetje zijn of haar specialiteit. Kinder- en jeugdboeken, thrillers, nederlandstalige en vertaalde literatuur, non-fictie, reisboeken, wetenschappelijke werken,
Vanaf 2020 hebben zij het plan opgevat om elke maand in Ons Weekblad een keuze van de boekencommissie te publiceren.
Voor de maand januari 2020 kozen zij de volgende boeken:
Tini van Roozendaal – “ Het 50+ brein” van Margriet Sitskoorn.
Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. In het 50+ brein combineert Margriet Sitskoorn nieuwe wetenschappelijke inzichten over de ouder wordende hersenen met eerder in haar boek “Lang leven de hersenen” beschreven kennis. Zij koppelt deze inzichten aan de hedendaagse maatschappij van langer doorwerken, digitalisering steeds meer zelf moeten doen en zo lang mogelijk genieten.
Naast de meest recente wetenschappelijke kennis bevat het boek ook een programma om zelf vitaal ouder worden te bevorderen, en tips voor het breed toepassen van alle kennis in zowel privé- als werksituaties.
Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University. Naast haar wetenschappelijke werk publiceert zij in verschillende bladen, is zij een graag geziene gast bij tv-programma's en een veelgevraagd (internationaal spreker).
Ria Verkooijen – “Noordkaap” van Nathalie Pagie.
Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico's van de stof maar al te goed. Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt met tien topcriminelen in de hoofdrol....
Nathalie Pagie is een befaamd thrillerschrijfste. Zij is al twee keer in onze bibliotheek in Chaam te gast geweest tijdens de “maand van het spannende boek”. Om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn bezoekt zij die landen om er onderzoek te doen. Voor deze roman verbleef zij dan ook op de bitterkoude Noordkaap.
Berthe Ringers – “En ook de liefde” van Drago Jancar
In de stad Maribor, die in 1941 in Duitse handen is gevallen, herkent Sonja op straat een oude, Sloveense bekende. Ludek, die nu Ludwig heet, en SS-officier is geworden. In ruil voor een seksuele dienst van Sonja, komt haar geliefde Valentin door toedoen van Ludwig vrij. Sonja wordt alsnog weggevoerd naar concentratiekamp Ravensbrück. Zullen ze elkaar nog terugzien?
Marianne Nugteren – “Nacht in Caracas” van Karina Sainz Borgo.
De roman speelt zich af in Venezuela en vertelt het verhaal van Adelaida Falcon. Zij vecht om te leven in een land van vrije val, waar geweld en anarchie de boventoon voeren en burgers tegen elkaar worden opgezet. Het is een krachtig literair debuut dat het menselijk aspect van geweld en armoede belicht. Een bestseller in Spanje: vijf herdrukken binnen een maand.
Frans A. Brocatus – “Mijn naam is Selma” van Selma van de Perre.
Een tijdje geleden was in de tv-uitzending De Wereld Draait Door een opmerkelijke vrouw te gast. De Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre (97) belandde in 1944 in kamp Ravensbrück. Haar boek “Mijn naam is Selma” is net uit en dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.
In haar boek schrijft ze over hoe ze als jonge vrouw van twintig in het verzet terechtkwam, gearresteerd werd en vervolgens in het beruchte Ravensbrück, vlakbij Berlijn terechtkwam, een concentratiekamp voor vrouwen. In augustus 1945 keerde ze wonder boven wonder via Zweden terug naar Nederland. Haar vader, moeder, zusje Clara en de rest van haar familie overleefden de oorlog niet. Vanaf 28 maart is Selma ook te zien in de 6-delige documentaireserie “In de voetsporen van de bevrijding” met Philip Freriks op NPO2.
Frans A. Brocatus
lid van de boekencommissie
Bibliotheek Alphen-Chaam
Maak jouw eigen website met JouwWeb