Bibliotheek Alphen-Chaam viert 1e lustrum

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 11:25
Afgelopen zaterdag 9 oktober werd het 1e bestaanslustrum gevierd van de Stichting Bibliotheek Alphen-Chaam. Die namiddag opende burgemeester Minses de feestelijke jubileumbijeenkomst in het SKAC-gebouw aan de Gilzeweg, waar de bibliotheek gevestigd is. Zo’n veertig genodigden woonden het lustrumfeest bij. Voor de oprichting in 2016 was er de bibliotheek Theek 5. Toen de subsidiering daarvan ophield besloot de Dorpsraad Chaam een vrijwilligersbibliotheek op te zetten met een beperkte subsidie. Een gouden greep!

 

Begin

De motivatie en de inzet van vaste vrijwilligers, die hier veel tijd aan besteden en plezier in hebben, ligt aan de basis van het succes van de bibliotheek. “In 2016 begonnen we het ontwikkelen van een nieuwe organisatie met een bestuur en een groep van 33 vrijwillige medewerkers”, memoreert voorzitter Marianne Nugteren. De medewerkers volgden een trainingsprogramma. Er kwamen commissies voor boeken, activiteiten, collectiebeheer, ICT en groepscoördinatoren. Zo ging men enthousiast van start op 9 oktober 2016.

Boeken

In 2019 kreeg het interieur een facelift. In november van dat jaar gaf dat aanleiding voor een feestelijke heropening. In 2020 volgde de aanschaf van een selfservice systeem. Nugteren: “Ondanks de vernieuwde inrichting groeit de bibliotheek inmiddels uit haar jasje. De ruimte is te klein.” De collectie is gegroeid tot ruim 13.000 boeken. De boekencommissie selecteert de boeken op basis van de wensen van leners en nieuwe uitgaven. Dat resulteert in zo’n 75 nieuwe actuele boeken per maand voor de jeugd en volwassenen. Zo’n 8 tot 10% wordt jaarlijks vervangen. Er is een doorlopende leeslijn voor jeugd en jongeren van 0 tot 18 jaar.

Groei

Nugteren: “We begonnen met nul leden. Nu hebben we er 1100.” Ruim de helft van de leden is jeugd. Het merendeel komt uit Chaam, maar er zijn ook 203 leden uit Alphen en 47 uit Galder/Strijbeek. Het succes van het groeiende ledenaantal is mede te danken aan het gratis lidmaatschap dat in 2019 werd ingevoerd. Nugteren: “Om aan de behoefte te voldoen is de bieb nu, behalve op maandag, woensdag en vrijdag ook op zaterdag open.”

Corona

Er worden nu zo’n 1000 tot 1100 boeken per maand uitgeleend. Dat is inmiddels weer op het niveau van vóór corona. “Tijdens corona zijn we doorgegaan met uitleningen, op basis van breng- en afhaal op basis van reserveringen”, laat Nugteren weten. De bibliotheek wordt momenteel gedragen door een groep van zo’n 30 tot 35 vrijwilligers. Nugteren: “Ze zijn erg betrokken. De groep is vrij constant gebleven.” Behalve de boeken-uitleenservice wordt er ook gewerkt aan collectiebeheer, aanschaf van nieuwe boeken, een computersysteem en diverse activiteiten.

Samenwerking

Er is een actieve en nog steeds groeiende samenwerking met de Chaamse scholen de Driesprong en het Beekdal alsmede met Kober en PUUR. Nugteren: “De samenwerking met de basisscholen in Alphen en Galder is sinds 2020 van start gegaan. Voor de kleintjes organiseren we presentaties van prentenboeken.” De groepen 3 t/m 6 brengen instructieve bezoeken aan de bibliotheek. Er zijn voorleesactiviteiten en er is aandacht voor de jaarlijkse Boekenweek met auteurs en promotie van het boek.

Laaggeletterdheid

De bibliotheek heeft ook aandacht voor laaggeletterdheid. Nugteren: “Ongeveer 10% van de inwoners van Alphen-Chaam tussen 16 t/m 65 jaar is laaggeletterd.” Men schafte een nieuwe collectie aan voor deze doelgroep en organiseert cursussen voor basisvaardigheden samen met Theek 5. Eens in de twee weken is er een Taalhuis. Men voert overleg over de integratie van de bibliotheek in het nieuwe Kindcentrum van Chaam.

Bestaansrecht

“De vrijwilligers Bibliotheek Alphen-Chaam heeft in de afgelopen vijf jaar haar bestaansrecht bewezen en is uitgegroeid tot een bibliotheek waar de inwoners en onderwijsinstellingen van de gemeente dankbaar gebruik van maken”, concludeert Nugteren. Ze legt uit dat de vele nieuwe ontwikkelingen die zich voordoen en de behoefte om de continuïteit te garanderen, maken dat de bibliotheek dringend behoefte heeft aan tenminste één professionele betaalde kracht.

Berry van Oers

 

(FotoFrankTeems)