De keuze van de boekencommissie oktober 2021

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 12:16

Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen – Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. Aangevuld met suggesties van trouwe bieb-bezoekers bestellen zij nieuwe boeken. Alle lezers kunnen pas verschenen boeken van hun gading vinden. De boekencommissie bestaat uit 4 personen t.w. Tini van Roozendaal, Ria Verkooijen, Marianne Nugteren en Frans A. Brocatus. Elk lid van de commissie heeft een beetje zijn of haar specialiteit. Kinder- en jeugdboeken, thrillers, Nederlandstalige en vertaalde literatuur, non-fictie, reisboeken, wetenschappelijke werken,...

 

Vanaf 2020 hebben zij het plan opgevat om op gepaste tijdstippen in Ons Weekblad een keuze van de boekencommissie te publiceren. Voor de maand oktober 2021 kozen zij de volgende boeken:

 

Tini van Roozendaal –  De heks van Limbricht – Susan Smit

 

Deze roman gaat over het laatste Nederlandse heksenproces eind zeventiende eeuw in het plaatsje Limbricht. Van het proces zijn alle stukken nog bewaard gebleven en de schrijfster heeft er een boeiend boek over geschreven. De hoofdpersoon Entgen is geen ‘doorsnee’ vrouw in die tijd. Eigenzinnig, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en is wars van het heersende gezag. Van haar vader en van haar oma heeft ze veel geleerd over de natuur en haar kennis van kruiden gebruikt ze ook om mensen in haar omgeving te helpen. Ze voert zelf de onderhandelingen over prijzen van producten, gaat in haar eentje naar de plaatselijke herberg en toont geen interesse in een nieuwe partner als haar man overlijdt. Dat alles vindt men maar vreemd en het geroddel in het dorp neemt toe. Na een paar ongelukkige voorvallen, waarvan zij de schuld krijgt, wordt ze verdacht van hekserij. Dat komt voor de katholieke kerk en de heer van Limbricht goed uit, want hier is iemand die de mond gesnoerd moet worden. Ze wordt naar een kerker in het kasteel van Limbricht gebracht. Echter Entgen geeft niet zomaar toe en legt geen bekentenis af. Susan Smit heeft dit verhaal buitengewoon gedetailleerd weergegeven. Ze heeft het leven in die tijd grondig bestudeerd. Al lezend lijkt het soms wel alsof je er zelf bij bent. Het onderdrukken van vrouwen is nog steeds een actueel onderwerp; daar hoef je niet helemaal voor naar Afghanistan. Als je een beetje van geschiedenis houdt moet je dit boek echt eens lezen!

 

Ria Verkooijen –  De Bannelingen – Christina Baker Kline

 

De Amerikaanse romanschijfster Christina Baker Kline (1964) is de auteur van zeven romans, waaronder De Kindertrein. De bannelingen is een historische roman die vertelt over de deportatie van Engelse veroordeelde vrouwen naar strafkampen in Van Diemensland (het huidige Tasmanië -Australië) in 1840.

In deze roman staan drie jonge vrouwen staan centraal. Het begint met het verhaal van Mathinna, een jonge aboriginal die door Lady Jane Franklin als 'leuk project' uit haar leven wordt weggehaald en opgenomen in het gouverneurs gezin. Ze moet leren zich te gedragen zoals de stijve Engelsen dat doen en krijgt Franse les, les in etiquette en dansles. Lady Jane laat haar opdraven als ze visite heeft om met haar te pronken. Zolang ze zich gedraagt zoals van haar verwacht wordt gaat het goed, maar ja, het blijft een ‘wilde’ en is onvoorspelbaar en voor ze het weet wordt ze afgedankt.

De tweede verhaallijn is van de jonge Evangelina die ongewenst zwanger raakt, vals wordt beschuldigd. Ze wordt veroordeeld tot 14 jaar verbanning. We volgen haar tijdens haar werk als gouvernante, tijdens haar opsluiting in Newgate en tijdens de reis naar Australië. Aan boord leert ze de jonge Hazel kennen, die voor de diefstal van een zilveren lepel voor 7 jaar is verbannen. Hazel heeft een moeilijk leven achter de rug. Ze kan niet lezen, maar heeft wel kennis van kruiden en bevallingen. Deze kennis komt haar zeer goed van pas aan boord van het transportatieschip, maar zorgt ook voor jaloezie bij anderen.


Na de reis over zee werden de vrouwen naar de te volle en smerige gevangenis overgebracht. Vrouwen die zich goed gedroegen konden te werk worden gesteld bij kolonisten en dat maakte het leven als gevangene soms nog dragelijk, maar niet iedereen trof een veilige plek. Het is mooi om te zien hoe veerkrachtig vrouwen kunnen zijn en hoe er in de meest erbarmelijke omstandigheid toch plek is voor vriendschap en liefde en zelfs af en toe wat humor.

De Bannelingen is een mooie historische roman. Met een sterk afgerond einde is het lezen van deze roman zeer de moeite waard.

 

Frans A. Brocatus –  De Camino – Anya Niewierra

 

Anya Niewierra werd geboren in Kerkrade. Ze is werkzaam als algemeen directeur van VVV Zuid-Limburg en was president van EDEN, het grootste samenwerkingsverband van toeristische bestemmingen ter wereld.

 

Ze is een thrillerschrijfster. Eerdere boeken van haar zijn: Vrij uitzicht, Het Dossier, Het Bloemenmeisje. Dit laatste boek werd bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2020.

 

Het verhaal in een notendop: een jaar na de zelfmoord van haar man besluit Lotte zijn route over de Camino te herlopen. Maar dan ontrafelt ze een heel duister geheim. De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt ze dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Emil blijkt een man te zijn met een donker verleden. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar het verleden van Emil. Die advocaat komt tot schokkende ontdekkingen. Emil was niet wie hij beweerde te zijn. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die wil dat ze de waarheid ontdekt.

 

Dit boek neemt je mee in de geschiedenis van iemand die probeerde zijn eigen geschiedenis te schrijven. Het is vol van geheimen. Hoe ga je om met iemand die na zoveel jaren iemand anders blijkt te zijn? Hoe veel zin heeft je eigen leven dan nog? In welke lade stop je het verraad van iemand die je liefhad?

 

De kwaliteit van de boeken  van Anya Niewierra verloopt in stijgende lijn. Met haar meest recente boek “De Camino” levert ze een klasseboek af. Spannend, intrigerend, verrassende wendingen, prachtige beschrijvingen van de tocht naar Santiago de Compostella en de natuur. Kortom: als je de schrijfster nog niet kende een reden te meer om haar te gaan lezen.

 

Marianne Nugteren –  Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

 

Dit leven is van jou van Tatiana de Rosnay is haar meest recent uitgegeven boek. Het is echter niet het boek dat zij het laatst heeft geschreven. Zij heeft deze roman namelijk tussen 1990 en 1993 geschreven in het begin van haar carrière. Pas kort geleden tijdens een opruimbeurt heeft zij het script gevonden. Toendertijd werd het script door een uitgever geweigerd. In overleg met haar huidige uitgever is besloten om het alsnog te publiceren, en daar mogen wij blij om zijn, want het is een gevoelig, mooi geschreven verhaal.

Hoofdpersoon Martin Dujeu is achttien jaar. Kort geleden is zijn moeder overleden, en met zijn vader heeft hij een koele relatie. Op school gaat het niet goed, hij zakt tot tweemaal toe voor zijn eindexamen. Zijn liefde gaat uit naar zijn hond en naar de literatuur, vooral boeken van Emile Zola. Hij droomt van een carrière als schrijver, en is dan ook in de stille uurtjes een roman aan het schrijven zonder dat iemand dat weet (en vooral zijn vader niet).

Op één van wandelingen door het 7e arrondissement van Parijs ontmoet  hij een oudere dakloze vrouw, Célestine du Bac, genaamd naar de Rue du Bac waar zij haar plekje heeft. Het is het begin van een bijzonder vriendschap tussen twee werelden en twee persoonlijkheden. Martin probeert wat voor haar te zorgen door haar geld, croissants, sigaretten en nog zo wat dingen te geven. Hij krijgt het voor elkaar om haar dagboek te mogen lezen, en de relatie tussen de twee mensen wordt steeds hechter. De twee hebben een positieve invloed op elkaar. Tot het slechte weer en de fragiele gezondheid van Célestine er toe leiden dat zij naar het ziekenhuis moet, en uiteindelijk overlijdt. Martin zoekt haar regelmatig op, en op het laatst zorgt zij  nog voor een bijzondere verrassing voor hem.

Behalve van het ontroerende verhaal kun je in deze roman ook nog volop genieten van Parijs, de typische Franse sfeer,  en van de straten en gebouwen die tijdens de wandelingen in het boek voorbij komen.